· 

Hoezo geen geur en kleur in de tuin!

Opwarming van de aarde of gewoon winterbloei.

 

Een enkele keer lees je er in de krant `de natuur voorop loopt met de bloei of de bladontwikkeling`. Soms klopt dit, maar merendeel is het gewoon de aard van enkele soorten bomen om al in bloei te staan.Dit heeft deels te maken doordat deze bomen van nature niet uit onze sterken komen.

 

Dan kun je denken aan de magnolia of de Japanse kers.

 

Al bij het ontwerpen van een standplaats voor een boom in de tuin is dit een van de moeilijkste onderwerpen.

 

  1. Temeer omdat deze groter en breder worden.
  2. Dat er vruchten gaan dragen.
  3. Grote wortels vormen.
  4. Water uit de tuin onttrekt.
  5. En doorn in het oog wordt van de buren, omdat deze het licht wegneemt.
  6. Je de aanplant rond de boom moet aanpassen.

 

En zo kun je nog wel even doorgaan.

 

Cercis Chinensis  (Judasboom)

Winterbloeiende bomen in je tuin

 

Winterbloeiers zijn dan ook bomen die bestand zijn tegen veel temperaturen.

In de loop van de winter kan het koud worden zelfs sprake zijn van strenge vorst en van temperaturen ver boven normaal. Een bijzondere eigenschap van deze bomen is de kenmerk dat ze de wind gebruiken voor de bestuiving.Wel slim want als ze geen bladeren hebben tijdens de bloei vergroot dit de samensmelting met andere soort genoten.

 

De bloemen zijn dan ver voordat de bladeren aan de bomen zitten. Zij worden dan ook naaktbloeiers genoemd. Vaak zijn de bloemen klein maar op het kale hout vallen ze goed op. Het snoeien van deze winterbloeiers gebeurt geregeld na de bloei.

 

Welke boom plant ik dan in mijn tuin!

Al heb je een grote of kleine tuin of balkon.

Mijn advies aan je is om te zorgen voor een boom die past qua vorm en budget. Ga niet op pad als het blad er al aan zit. Je kijkt namelijk een x aantal maanden op een kale boom. Je hebt grote en kleine winterbloeiende bomen.Kijk op een bomen of plantencentrum naar de mogelijkheden.

 

Heb je daarin advies nodig aarzel dan niet. Ik leg je het graag uit.Ook voor het maken van een beplantingsplan.

 

Libor van Bree

Van Nature Natuurlijk


Jacaranda in Sevilla                                         Amandelbloesem in de Algarve     

Reactie schrijven

Commentaren: 0