· 

Water geven op het juiste moment.

Het is zomer..

 

Afgelopen tijd ben ik ingeschakeld om te bekijken waarom de planten slecht doorgroeien en de grasmat schraal en geel wordt.

 

Dan zie ik dat men zelfs overdag de watersproeier aan heeft staan. In sommige situaties heeft men een druppelslang bij de planten liggen. Dit alleen maar te voorkomen dat de tere planten verdrogen en zelfs verbranden door de felle zon.

 

Veel sproeiers en druppelslangen staan momenteel noodgedwongen aan. Logisch in de meeste gevallen, maar niet altijd. Timing is van belang om onnodige verspilling van kostbaar water te voorkomen.  

 

Vroeg in de ochtend heeft de voorkeur

In droge periodes met veel zonuren is het niet verstandig overdag water te geven. Water (wat al schaars is) is kostbaar en verdampt zo veel sneller. Vroeg in de ochtend, als de temperatuur lager is en de zon minder kracht heeft, wordt er minder water verspild. Bovendien is de kans op schimmelvorming (bijvoorbeeld in gazons) veel kleiner. Bij water geven is het van belang te onthouden: 'liever één keer veel als vaak een beetje'. Beplanting moet ook worden gedwongen te zoeken naar vocht.

 

Verwen ze dus niet onnodig!   

Bestaande beplanting is sterker 

Wat is de ondergrond (zand/klei)? Is het bestaande beplanting of nieuwe? Wat voor een type beplanting heb ik mee te maken? Allemaal relevante vragen bij een watergift. Bestaande beplanting is minder afhankelijk van vocht dan nieuwe aanplant. Het wortelgestel is al groter en dus ook de mogelijkheid om vocht en voeding op te nemen. Zo zijn bomen in hun eerste twee jaar veel afhankelijker van vocht als in de periode daarna. Dit zelfde geldt voor graszoden en/of een ingezaaid gazon.

 

Meten is weten en iedere plant zijn voorkeur.

Twijfel je of een watergift zinvol is geweest, graaf dan eens een gat met een spade. Zo zie je tot hoe diep het water is gekomen. Heeft het daadwerkelijk de wortelzone van de plant bereikt of is er meer water nodig? Het type beplanting is ook van belang. Rhododendrons over het blad water geven is niet verstandig, doe dit altijd bij de voet! En zo kunnen bepaalde kuipplanten als Agapanthus (Afrikaanse lelie) of Vitis (druif) beter tegen droogte. Blaadjes natmaken is niet zinvol. Geef water op de grond, vanuit hier neemt de plant het vanzelf op. 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0