· 

Duurzaam tuinieren met praktische tips

Wat kan ik eenvoudig zelf doen!

Nu het jaar weer een paar weken oud is, ben je je misschien aan het bezinnen om je omgeving duurzamer te maken. Dat kan zijn omdat je een collega hovenier in de arm hebt genomen of dat je zelf alle verrichtingen wilt gaan doen.

 

In dat geval heb ik hier voor je een aantal duurzame tips die je meteen kunt gebruiken.

 

1. Vang regenwater op in een regenton. Er zijn mooie voorbeelden van een `hangzak` of een eiken ton. Voor de planten in je huiskamer is dit overigens een geweldige beleving. Doordat er geen kalk in het water zit, krijgen deze een mals groene bladkleur.

 

2. Een bodem vochtigheidssensor.

Bij de aanleg van een beregening systeem is het mogelijk om in het systeem een grond vochtigheidssensor te plaatsen. De automatische sensor reageert zet de toevoer van water open als de aarde in je tuin droog is.

  

3. Kies voor de juiste bestrating.

Laat je goed informeren op het gebied van afwatering tussen de voegen. Kies niet voor natuursteen tegels uit China maar uit Europa. Deze zijn vaak van betere kwaliteit en het kost natuurlijk minder belastbare energie. Hou het werk in Europa. Een mooi voorbeeld is het Chinees hardsteen uit China en de tegenhanger Belgisch hardsteen. Deze laatste is vaak van veel betere kwaliteit door homogeniteit en en minimale beschadigingen.

 

4. Kies de juiste houten schutting.

Met het afgrenzen van je perceel bestaan er veel mogelijkheden.Indien je voor een houten schutting kiest, bedenk dan hoelang en welke functie deze vervult. De goedkope vuren schutting staat hoogstens 10 jaar, mits deze ook nog goed geplaatst is. Deze zijn door een gif bad gegaan om rotting tegen te gaan. wat erg vervuilend is.

 

Mijn keus voor je ....kijk eens op Firmowood. Dit hout uit Europa is door thermische modificatie verduurzaamd. Het wordt door stoom en hitte 100% milieuvriendelijk

 

In de eigen tuin hebben we dit opgelost om klimop tegen de schutting te leiden en deze 3x per jaar te scheren waardoor de klimplant geen kans krijgt om te woekeren. Talloze vogels en insecten vinden hierdoor een veilige haven.

5. Groente uit eigen tuin.

 

Buiten de tuin in het veld en bos vind je allerlei eetbare planten. Al deze planten stonden vroeger op de tafel. Ze bevatten meestal veel meer vitaminen en mineralen dan de groeten uit de supermarkt.

 

Superfoods dus..Ook in de winter zijn deze te gebruiken.

Denk eens aan postelijn, zuring , watermunt, paardenbloem of vogelmuur. Kijk er eens anders tegenaan. Vaak zijn deze voller van smaak in je gerechten.

 

Postelijn

6. Doe zoveel mogelijk alles met de hand.
Tegenwoordig heb je veel hulpmiddelen die ons leven eenvoudiger maken. Bedenk wel dat het goed voor je is om ook te `sporten` in je tuin. Met voldoende beweging zorgt je lichaam ervoor dat het op conditie blijft.

 

Je leven krijgt meer kleur en glans als je werkzaamheden in de tuin uitvoert.

 

 Groet, Libor  

Reactie schrijven

Commentaren: 0