· 

Een winter spektakelstuk in je tuin

Regelmatig mag ik op werkbezoek bij klanten.De eerste keer valt al meteen op dat de tuin er alleen maar ligt voor het voorjaar, zomer en de herfst. Ga eens slim te werk en begin op een tuincentrum, boomkwekerij en laat je informeren over de mogelijkheden.

 

Al het groen staat er prachtig bij. Een mooi gazon een afwisselde border.Vaak met dezelfde planten. Iedereen is fan van de lavendel, pachysandra, hortensia`s, sneeuwklokjes en kerstrozen. 

 

Nu er weer afspraken volgen voor een offerte vraag ik me af of we niet allemaal dezelfde televisie programma`s volgen. Denk eens out of the box. Neem eens tijd en vraag eens een goede collega voor wat diversiteit in structuur, kleur in de winter. Te denken valt aan planten met een prachtige bessen ( Callicarpa) , kleurrijke stammen van de Cornus, of de sterk riekende bloemen van de Chimonanthus preacox (meloenboompje). Die je overigens op heldere dagen meters ver ruikt in een zoete geur.

 

Deze laatste viel me de eerste keer op mijn Middelbare Tuinbouwschool periode. We hadden uitzicht op de plantentuin.Alle dagen van het jaar zagen we de planten veranderen.

 

Met het overhoren van onze plantenkennis was dit een makkelijke. Door de geur wist je genoeg. Verwarren met een toverhazelaar kan bijna niet.

 

Geef hem ruim de kans om te groeien in je tuin.

lijnenspel

Ga eens verticaal...met je beplantingskeuze of elementen.Veel planten hebben een ronde bladvorm of een ronde habitus. Door verticale planten bij elkaar te plaatsten krijg je een veel speelser effect. Ook statige zuilen van steen, ijzer of hout missen hun doel niet.

 

Als je gaat voor meer groen zou je denken aan hoge siergrassen of de Mahonia `Winter Sun`. Plaats de statige zuilen naast elkaar naast een pad of in het verlengde of haaks op je border. En als het donker wordt aangelicht met lichtspots die automatische aangaan. Hoe sfeervol wil je het hebben!

Deze week

Bemesten van een grasmat, ja zeker.

 

De grasmatten zijn 3 jaar geleden aangelegd.Er zullen destijds vast enige meststoffen verstrooid zijn. Maar na een groeiseizoen is het geheel `versnoept`. De grasmat ligt op een fijne zandgrond en een keiharde onderlaag.

Wat resulteert in een groene moslaag gemengd met gras.

 

Vandaar dat het nu bemest wordt met DCM gazonmeststof najaar.

Deze stof zorgt gedurende de komende maanden voor een grasmat met egale kleur. In april start ik met het verticuteren van de grasmat.

Een kalkbeurt als laatste zorgt nu voor een betere grondstructuur.

 

Kortom bemesten in de winter van de grasmat zorgt voor een sterkere en groene grassprieten. Aan de gang dus.....

 

Libor van Bree

Van Nature Natuurljk

Reactie schrijven

Commentaren: 0